Normal_4399

Promovendus Laurens Ham is de winnaar van de ABG VN Essayprijs 2011, zo meldt de Universiteit Utrecht. In zijn essay biedt hij een verrassende kijk op de beroemdste Nederlandse auteur ooit.

De essayprijsvraag is een initiatief van de Academische Boekengids (ABG) en Vrij Nederland. In de boekengids publiceren jaarlijks tientallen prominente wetenschappers. De gids wordt verspreid in universitaire gebouwen en verstuurd naar abonnees van Vrij Nederland.

De prijsvraag is bedoeld voor jonge wetenschappers. Hen werd gevraagd een kritisch betoog te schrijven op basis van minimaal twee boeken die niet eerder in de ABG waren besproken.

Over Hams inzending Multatuli, een zelfcreatie zegt de jury: "een verrassend essay dat de ‘engelachtige representatie' van de beroemdste schrijver uit de vaderlandse geschiedenis bekritiseert en laat zien hoe de mens Douwes Dekker zich is gaan gedragen naar de romanpersonages die hij heeft geschapen."

Laurens Ham werkt in Utrecht aan een proefschrift over de Nederlandse literatuur vanaf de negentiende eeuw. Hij ontvangt als winnaar van de essayprijsvraag een bedrag van 2500 euro. Zijn essay is opgenomen in de uitgave van de Academische Boekengids die vrijdag is verschenen.