Normal_4394

De Europese Unie heeft een subsidie van € 1,9 miljoen toegekend aan een internationaal programma van de Leidse hoogleraar Sterrenkunde George Miley. Het programma maakt zeer jonge kinderen in achterstandssituaties enthousiast voor de sterrenkunde.

De subsidie, afkomstig uit het 7e Kaderprogramma van de Europese Unie, is bestemd voor EUNAWE, een driejarig project dat educatieve programma's ondersteunt in zes landen: Duitsland, Italië, Nederland, Noord-Ierland, Spanje en Zuid-Afrika. Op 24 mei is de officiële aftrap.

Vanuit de Universiteit Leiden worden diverse activiteiten gecoördineerd, zoals trainingen voor basisschooldocenten en de ontwikkeling van hands on lesmateriaal voor jonge kinderen.

Nieuwe generatie wetenschappers
EUNAWE maakt deel uit van Universe Awareness for Young Children (UNAWE), dat de Leidse hoogleraar George Miley in 2006 oprichtte. Het doel van UNAWE is om kinderen tussen 4 en 10 jaar de schoonheid en grootsheid van het heelal te laten zien. Dat stimuleert hen om zich te ontwikkelen tot nieuwsgierige, verdraagzame en internationaal georiënteerde volwassenen.

UNAWE wil met name kinderen in achterstandssituaties een kans geven en de kiem leggen voor een nieuwe generatie ingenieurs en wetenschappers. Binnen het netwerk zijn inmiddels ruim 500 astronomen en docenten uit 40 landen actief.

In alle landen
Miley, ook vice-voorzitter van de Internationale Astronomische Unie, reageert opgetogen: "Met de toekenning van deze subsidie erkent Europa het belang van UNAWE. En het is een belangrijke stap op weg naar het realiseren van onze ambitie om vóór 2020 een actief UNAWE-programma te realiseren in alle landen van de wereld".

Projectmanager Frederiek Westra van Holthe: "Jonge kinderen worden snel enthousiast en nieuwsgierig als ze met de geheimen van het heelal kennismaken. UNAWE kan hen laten zien hoe spannend wetenschap is en zelfs hun van taal- en rekenvaardigheden verbeteren."