Normal_4331

Nederlandse studenten zijn steeds vaker bereid te betalen voor scriptiebegeleiding om op tijd af te kunnen studeren. Sinds het Rijk het collegegeld voor studenten die vertraging oplopen dreigt te verhogen met 3000 euro per jaar, is het aantal studenten dat een beroep doet op deze vorm van begeleiding buiten de universiteit of hogeschool om explosief gestegen.

Bureau de Geus uit Den Haag meldt sinds medio 2010 zelfs een verviervoudiging van het aantal studenten dat hiervoor aanklopt en verwacht ook de komende jaren een forse toename.

Gemiddeld bieden universiteiten en hogescholen 35 uur scriptiebegeleiding, maar voor sommige studenten blijkt dat niet genoeg. Daarom kopen ze zelf extra begeleiding in.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de afspraak uit het regeerakkoord om voor studenten die meer dan één jaar studievertraging oplopen het collegegeld te verhogen van 1700 naar 4700 euro per jaar. Langstudeerders wacht dus een flinke boete.

Door scriptiebegeleiding in te kopen, proberen studenten in de gevarenzone die boete te ontlopen.

Uit de intakegesprekken die De Geus met afstudeerders voert, blijkt dat ze het bedrag dat ze willen uitgeven aan scriptiebegeleiding zien als een investering die zich terugbetaalt in de vorm van verkorting van de studietijd. Dat is niet alleen rendabel voor studenten die in de gevarenzone zitten, maar ook voor studenten die nog in het reguliere afstudeertraject zitten. Sneller afstuderen betekent eerdere deelname aan de arbeidsmarkt met bijbehorend salaris.

Een kwart van de afstudeerders geeft aan dat het aantal begeleidingsuren vanuit de universiteit of hogeschool ontoereikend is en noemt dit als reden voor het inschakelen van betaalde scriptiebegeleiders.

De begeleiding bij scripties op universiteiten en hogescholen is al langer een probleem in Nederland. Zo constateerde de commissie studentenbeleid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) al in 2005 dat studenten onvoldoende informatie krijgen over dit onderdeel van hun studie en dat het schort aan de begeleiding. Dat geldt zowel voor de bachelorscriptie als de daaropvolgende masterscriptie.