Normal_4321

Den Haag - Het advies van de commissie Veerman is de juiste koers om het studiesucces van studenten te verbeteren door een meer ambitieuze prestatiecultuur in het hoger onderwijs te realiseren.

De universiteiten delen de opvatting van het kabinet dat de implementatie van de adviezen van commissie Veerman de juiste weg is naar een toekomst bestendig hoger onderwijs. Ze staan voor de integrale invoering van de adviezen van Veerman en werken daar al aan. Het vergroten van het studiesucces van studenten staat bovenaan de agenda van de universiteiten. De VSNU vindt dat verdere profilering van instellingen, betere matching en capaciteitsbekosting essentiële ingrediënten zijn om het wetenschappelijk onderwijs goed én betaalbaar te houden.

De universiteiten vinden echter ook dat de uitvoering van de adviezen niet kan tegen een achtergrond van bezuinigingen. ‘Het kabinet kan niet enerzijds ambiteuze plannen omarmen en tegelijkertijd de komende drie jaar honderden miljoen op het hoger onderwijs bezuinigen met de belofte dat daarna weer te investeren. Alsof je besluit het voetbaldveld te ploegen vlak voordat de wedstrijd begint’ aldus Sijbolt Noorda. “We moeten met alle partijen snel en praktisch aan de slag gaan, met goede condities en gericht op prestaties”.