Normal_4308

Dinsdag 8 februari viert de Universiteit Leiden haar 436e verjaardag. Diesorator Henk te Velde, hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis spreekt de diesrede uit over het parlementair debat.

In deze rede, getiteld Agreement to Disagree, Geschiedenis van het parlementaire debat, geeft Te Velde een historisch overzicht van Europese parlementen en debatten.

Archeoloog Ian Hodder en tekenaar Peter van Straaten krijgen beiden een eredoctoraat. Tekenaar Van Straaten krijgt zijn eredoctoraat omdat zijn cartoons snapshots zijn van menselijk gedrag en interacties. Zijn tekeningen worden gebruikt in de colleges en leerboeken bij psychologie en psychiatrie.

Ian Hodder is een wereldberoemd en vernieuwend archeoloog die archeologen heeft geleerd vondsten in hun context te plaatsen. Hiermee heeft hij een brug geslagen tussen de archeologie en de antropologie. Hij leidt het Çatalhöyük Archeological Project in Turkije, waarbij hij ook het brede publiek nauw betrekt.

Ook maakt Jaap Schreurs, voorzitter van de Leidse Studentenraad (LSr), de winnaar bekend van de LSr-onderwijsprijs 2011.