Normal_4282

Dit jaar begonnen minder eerstejaars studenten aan een universitaire bacheloropleiding dan in 2009. Na jaren van groei is er nu een daling van 2,7 procent. Slechts vier universiteiten zagen het aantal eerstejaars nog toenemen.

De grootste stijger is Wageningen Universiteit, waar voor het eerst meer dan duizend eerstejaars instroomden: een toename van 9,3 procent. Vijf jaar geleden waren het er nog maar zeshonderd.

Ook de Radboud Universiteit (3,3 procent) en de UvA (1,2 procent) kregen meer aanmeldingen. Verder lijkt de Universiteit Twente enorm te groeien met meer dan dertig procent, maar dat is schijn. Het komt doordat de UT haar ‘schakelstudenten’ dit jaar inschrijft als bachelorstudenten, terwijl ze vorig jaar nog als masterstudenten genoteerd stonden. De werkelijke toename van het aantal eerstejaars bachelorstudenten is ongeveer 3,6 procent, zegt een woordvoerder.

Het is niet bekend hoeveel schakelstudenten er bij de andere universiteiten tussen de ‘gewone’ eerstejaars staan. De universiteiten hebben daar nog geen landelijke cijfers over weten te verzamelen. De cijfers zijn dus enigszins vervuild, maar geven wel de trend aan.

Aan sommige universiteiten is het aantal eerstejaars bachelorstudenten flink gedaald. Zo trok de Erasmus Universiteit na de piek van vorig jaar weer ongeveer evenveel studenten als in september 2008, wat een daling van elf procent behelst.

De cijfers komen van de data-afdeling van de Dienst Uitvoering Onderwijs, dat zogeheten ‘etalagebestanden’ heeft gemaakt met cijfers over het hoger onderwijs. Vorig jaar werden die cijfers aangepast omdat er iets was misgegaan met de tellingen bij de Universiteit Maastricht. Nu lijken ze beter te kloppen.

Van alle soorten opleidingen verliezen de rechtenopleidingen het meest: acht procent. Taal & cultuur en economie gaan allebei met zo’n vijf procent omlaag. Techniek verliest 4,4 procent, terwijl studies van de sector natuur bijna een procent stijgen. Winnaars zijn gedrag & maatschappij en – uiteraard – de landbouwsector.

Bron: Hoger Onderwijs Persbureau