Normal_4201

Consultatiebureaus en websites, boeken en brochures over opvoeden geven adviezen die veel te wensen overlaten. Vaak zijn ze slechts gebaseerd op de persoonlijke mening van een deskundige, of de uitkomst van slecht uitgevoerd onderzoek.

Die conclusie trekt prof.dr. René van der Veer (Algemene en Gezinspedagogiek) van de Universiteit Leiden na grondige analyse van de literatuur.

Van der Veer bestudeerde richtlijnen die gelden voor opvoedkwesties als ‘Hoe maak ik mijn kind zindelijk?' en ‘Wat doe ik als mijn baby blijft huilen?'. Daaruit bleek dat deskundigen elkaar tegenspreken en dat hun adviezen vaak nergens op gestoeld zijn. Verder lijken ze niet goed op de hoogte van de gebruiken van vroeger en die van andere culturen.

Zo wordt een vroege zindelijkheidstraining in Nederland ten stelligste afgeraden, terwijl dat in andere culturen normaal is. Ook onze grootouders boekten er destijds succes mee.

Van der Veer legt zijn bevindingen neer in het met voorbeelden doorspekte boek Opvoeden door beginners. Zin en onzin van opvoedingsadvies.