Normal_3979

De derde week van januari staat in het teken van universitair protest tegen de bezuinigingen die het kabinet-Rutte in petto heeft voor onderwijs en onderzoek, zo meldt de Universiteit Twente.

Volgens de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) leiden de aangekondigde maatregelen tot een verlies van tenminste 5000 banen van onderzoekers en docenten en staan ze haaks op het streven om Nederland in de top vijf van de wereldeconomieen te brengen. Het gaat om de grootste bezuinigingen op wetenschappelijk onderwijs en onderzoek sinds de Tweede Wereldoorlog.

De bezuinigingsplannen van het kabinet - variërend van een strafkorting voor langstudeerders en een 'efficiencykorting' tot opheffing van de aardgaspot voor Kennis en Innovatie - veroorzaken ongerustheid en boosheid in de academische wereld, zowel onder studenten als bij hoogleraren en medewerkers. Verspreid over het land vinden de hele week studentenacties plaats die a.s. vrijdag 21 januari uitmonden in een nationale manifestatie op het Malieveld in Den Haag.

Eveneens op vrijdag zal een professorenprotest plaats vinden, ook in Den Haag. Gekleed in hun toga's zullen honderden hoogleraren in cortege (optocht) door de Haagse binnenstad trekken op weg naar een speciale academische zitting waar zij zullen worden toegesproken door voorzitter Veerman van een speciale commissie die verbeteringsvoorstellen voor het Hoger Onderwijs heeft gedaan.

Die voorstellen, hoewel breed omarmd door politici en universitaire bestuurders, worden door de plannen van het kabinet feitelijk onmogelijk gemaakt. Met de protestacties van deze week hoopt de academische wereld de bezuinigingen van tafel te krijgen.