Minister Dijkgraaf steekt stokje voor nieuwe bacheloropleiding van de PThU

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van onderwijs, cultuur en wetenschap geeft de Protestantse Universiteit in Utrecht geen toestemming voor de nieuwe voorgestelde bacheloropleiding. Bij goedkeuring van het voorstel hadden de eerste studenten in september van dit jaar al kunnen beginnen, maar dat kan dus niet doorgaan. Meldt ND.

Bestuursvoorzitter Kees Boele vindt het bijzonder jammer dat het plan niet door heeft kunnen gaan. Het college van bestuur geloofde volgens hem namelijk volledig in de meerwaarde van deze nieuwe bacheloropleiding. Uiteindelijk had minister Dijkgraaf een andere visie en heeft het niet door kunnen gaan. Dit is voor de universiteit niet de enige recente tegenvaller. Eerder deze maand besloot rector Maarten Wisse ervoor om terug te treden. Zijn manier van leidinggeven kwam niet meer overeen met de manier hoe de school dat wil. Het zijn dus allesbehalve makkelijke tijden voor deze universiteit. 

Verhuizen van vestiging 

De raad van bestuur besloot in april 2022 om te gaan verhuizen naar het Janskerkhof in Utrecht. Zo werden de twee vestigingen in Amsterdam en Groningen samengevoegd tot één, dit gaat vanaf september 2024 gebeuren. De panden op het Janskerkhof sluiten perfect aan op de missie en visie van de universiteit. Er waren natuurlijk nog meer belangrijke factoren die meespeelden zoals: de unieke ligging van de binnenstad en de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Ook wil de universiteit een samenwerking aangaan met de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU). De PThU en de PGU staan beide open voor een samenwerking.

De bacheloropleiding

Met oog op het nieuwe studiejaar is het idee voor deze bacheloropleiding bedacht, een nieuwe bredere opleiding voor cultuur, samenleving en theologie. De PThU heeft het idee dus voorgelegd aan minister Dijkgraaf, maar die stak er een stokje voor. De universiteit ziet het als een enorme tegenvaller. Vooral omdat het zo’n enorme inspanning was voor onze organisatie om alles te regelen. Van het bedenken tot het opstellen van de nieuwe opleiding, schrijft bestuursvoorzitter Boele.

Het college van bestuur laat zich niet uit het veld slaan. Zij zullen het besluit van de minister gaan bestuderen en gaan kijken naar eventuele vervolgstappen. Het originele plan om de eerste lichting studenten in september van dit jaar te laten starten lijkt wel onrealistisch.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema