Normal_4227

Veertig studenten en drie medewerkers van de Universiteit Leiden komen terug naar Nederland in verband met de situatie in Egypte. Ze zijn actief bij het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC). Het NVIC volgt daarmee het advies van de Nederlandse overheid op om het land zo snel mogelijk te verlaten.

Een aantal Leidse studenten is maandag teruggekomen naar Nederland en de rest zal vandaag en de komende dagen terugkeren. Een groep studenten die nog in Egypte is, heeft onderdak gevonden in het instituut in Caïro, dat in een relatief rustige en veilige wijk ligt. Het gaat om masterstudenten archeologie, bachelorstudenten Arabische talen en masterstudenten die de Islam in Egypte bestuderen.

Een van de Leidse studenten, Huwan Mizouri (20): `Ook in de goede wijk liepen mannen met stokken en pistolen over straat. Maar dat is niets in vergelijking met de stadswijk waar we vandaan moesten vluchten. Daar zijn vlak na ons vertrek 46 meisjes verkracht. God mag weten wat er anders met ons was gebeurd.'

‘In goede samenwerking met de medewerkers van het instituut zijn alle studenten getraceerd en vervolgens zijn we er met z'n allen in geslaagd om voor iedereen een plek in een vliegtuig te vinden', aldus John Kroes, beheerder van de Leidse buitenlandse instituten, waaronder het NVIC.