De Radboud Universiteit Nijmegen heeft als eerste Nederlandse universiteit het ISO 14001 certificaat voor milieuzorg ontvangen. Dat betekent dat een onafhankelijke, certificerende instantie heeft vastgesteld dat de Radboud Universiteit een milieubewuste universiteit is.

ISO 14001 is een internationaal geaccepteerde norm. Het certificaat geeft vertrouwen dat de naleving van wettelijke milieueisen geborgd is en dat de universiteit werkt aan continue verbetering van haar prestaties op milieugebied.

De Radboud Universiteit werkt met haar milieuzorgsysteem en milieubeleidsplannen al jarenlang aan zorgvuldig energie- en afvalstoffenbeleid op haar groene campus. Vooral het nieuwe Huygensgebouw levert een aanzienlijke afname van milieubelasting. Zo is de afgelopen jaren veertig procent bespaard op drinkwater en ruim zestig procent op aardgas.

Het ISO 14001 certificaat heeft directe voordelen voor faculteiten en instituten die opdrachten uitvoeren voor externe partijen. Het verwerven van externe opdrachten wordt eenvoudiger. Vooral bij opdrachten van overheden wordt - in het kader van duurzaam inkopen - steeds vaker gevraagd naar een ISO 14001 gecertificeerd milieuzorgsysteem.

Medio 2011 zal in het nieuwe milieubeleidsplan meer duidelijkheid gegeven worden over de beleidslijn voor de komende jaren.