TUNIS (ANP) - De Tunesische regering sluit voorlopig alle scholen en universiteiten. Dat heeft het officiële persbureau van het Noord-Afrikaanse land maandag bekendgemaakt.

Tunesië beleeft momenteel de grootste onrust sinds tientallen jaren. Bij gevechten met de politie kwamen afgelopen weekend veertien mensen om.

Maandag waren er opnieuw confrontaties tussen jonge betogers en veiligheidstroepen. De politie schoot in de lucht en gebruikte traangas om demonstranten uit elkaar te jagen.

De oproerpolitie omsingelde de universiteitscampus in hoofdstad Tunis, toen honderden studenten de straat op wilden gaan om te betogen.

Vooral jongeren protesteren sinds half december tegen corruptie, werkloosheid en de hoge voedselprijzen in het autoritair geleide land.

Geweld
''Na het geweld in universiteiten en in afwachting van een onderzoek naar het opruien van studenten, hebben we besloten om te stoppen met alle lessen op alle onderwijsinstellingen met ingang van dinsdag'', meldde het ministerie van onderwijs.

De president van Tunesië, Zine al-Abidin Ben Ali, heeft de protesten maandag op televisie ''terroristische daden'' genoemd.

''Gemaskerde bendes hebben 's nachts overheidsgebouwen aangevallen en zelfs burgers in hun eigen huis.''

Buitenlandse partijen
De gebeurtenissen zijn volgens hem het werk van ''buitenlandse partijen die het slecht voor hebben met het land.'' De president, die al sinds 1987 regeert, beloofde de opstandige burgers om 300.000 extra banen te creëren.

De Europese Unie, de voornaamste handelspartner van Tunesië, veroordeelde maandag het geweld dat de regering tegen de betogers gebruikt.