De Universiteit van Tilburg benoemt oud-minister van Justitie en Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin met ingang van 1 april 2011 als hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht.

De leerstoel Nederlands en Europees constitutioneel recht wordt gevestigd bij het nieuwe Departement Publiekrecht, Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van de Tilburg Law School.

De faculteit beschouwt de benoeming van Ernst Hirsch Ballin als een belangrijke aanwinst. Hij geldt als een van de meest vooraanstaande specialisten in Nederland van het staats- en bestuursrecht en binnen de Tilburgse rechtenfaculteit stond hij eerder al aan de wieg van talrijke initiatieven die bijdroegen aan de groei en bloei van de faculteit.

Hirsch Ballin zegt in een reactie op zijn benoeming het een voorrecht te vinden wederom in zo'n stimulerend academisch klimaat te mogen werken en betrokken te zijn bij de opleiding van een nieuwe generatie juristen. Hij is van plan een nieuw boek over de constitutie van de rechtsstaat Nederland te schrijven, niet ter vervanging van de bestaande academische verhandelingen over het staatsrecht, maar om - ook vanuit de praktijk van ons staatsbestel - inzicht te geven in de uitgangspunten en de werking daarvan.