(Novum) - Zeker 165 Israëlische hoogleraren boycotten een controversiële Israëlische universiteit op de Westelijke Jordaanoever. De hoogleraren ondertekenden een petitie, waarin zij zeggen niets te maken te willen hebben met de universiteit, die zij een 'illegale nederzetting' noemen, aldus de organisatoren van de boycot zondag.

De universiteit, Ariel University Center, ligt in de nederzetting Ariel, op grondgebied dat de Palestijnen beschouwen als behorend tot een toekomstige Palestijnse staat.

"Ariel hoort niet bij het soevereine grondgebied van Israël en we kunnen daarom niet worden verplicht daarheen te gaan", adus de petitie. Volgens professor Nir Gov van het Weizmann Instituut voor Wetenschap is het doel van de actie niet het bestraffen van de studenten van de universiteit, onder wie veel Arabieren, maar het bespoedigen van het einde van de bezetting.

"Ik heb twee jonge dochters en ik wil dat zij opgroeien in een democratisch, vrij Israël", zei Gov. "De bezetting van miljoenen Palestijnen zonder mensenrechten vernietigt dit echt."

De boycot wordt tegengewerkt door het overkoepelend orgaan van Israëlische hoogleraren en de conservatieve politieke partij Yisrael Beitenu. De burgemeester van Ariel, Ron Nachman, reageerde door te zeggen dat hoe meer hoogleraren zich aansluiten bij de boycot, hoe meer hij de nederzetting zal uitbouwen.