Normal_3921

De grootste universiteit van Nederland, de Universiteit van Amsterdam (UvA), schrapt al haar colleges en werkgroepen tijdens de landelijke onderwijsmanifestatie op vrijdag 21 januari.

Het bestuur van de universiteit roept haar medewerkers en studenten op om naar het Malieveld in Den Haag te gaan om te demonstreren tegen de overheidsbezuinigingen op het onderwijs. De ASVA studentenunie, de belangenbehartiger van de Amsterdamse student, riep de universiteit hiertoe op tijdens de diesviering eerder deze week. De UvA gaf hier gehoor aan, meldt universiteitsblad Folia.

ASVA-voorzitter Lodewijk Berkhout: ‘Politiek Den Haag kan er nu niet meer omheen, studenten en universiteiten staan schouder aan schouder en zijn de kaalslag in het onderwijs zat. Door de voorgestelde bezuinigingen is er in september zo weinig geld per student, dat de kwaliteit van het onderwijs tot een dieptepunt zakt’. De onderwijsinstellingen vrezen veel docenten te moeten ontslaan ten gevolge van de bezuinigingen. Eerder deze maand berekende de VSNU, de vereniging van universiteiten, dat in 2012 minstens 2500 hoogleraren en docenten hun baan verliezen.

De Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit verklaarden 21 januari al collegevrij. Berkhout: ‘Volgend jaar is het schrappen van colleges iets van alledag, vanwege geldgebrek. Vandaag is het echter een belangrijke boodschap richting het kabinet’.