Utrecht - Studenten in Utrecht, Groningen en Amsterdam gaan in januari samen met professoren en docenten actie voeren voor investeringen in het hoger onderwijs. In een 72 uur lange marathon zullen hoogleraren, docenten, politici en alumni de waarde van een vitale academische gemeenschap onderstrepen. Van de kwantummechanica via het strafrecht tot de kunstgeschiedenis: alle wetenschapsgebieden komen aan bod. De marathon vormt een positieve opmaat naar de grote demonstratie in op 21 januari in Den Haag die wordt georganiseerd door de landelijke studentenorganisaties.

Volgens Max Patelski, woordvoerder van het Studiemarathon Comité, laat de actie zien dat er niets mis is met de motivatie van studenten en docenten. “Om Nederland tot een volwaardige kenniseconomie te laten uitgroeien hebben we echter de volle steun nodig van  zowel het bedrijfsleven als de overheid. De plannen van het kabinet leiden ons daar juist verder van af”, aldus Patelski. Staatssecretaris Halbe Zijlstra moet volgens het Studiemarathon Comité open staan voor het bespreken van alternatieven die niet leiden tot de Halbeheffing van drieduizend euro voor langstudeerders en de boete voor hogescholen en universiteiten die daarmee samenhangt. Patelski: “Staatssecretaris Zijlstra bezuinigt met deze maatregelen in totaal meer dan 350 miljoen euro op de kennis van de toekomst – dat zijn duizenden docenten die zullen worden weggesneden. Een aderlating voor het hoger onderwijs.”

De Studiemarathon Comités in Utrecht, Groningen en Amsterdam zullen de 72 uur aan colleges gaan vullen. Hoogleraren, actieve studenten en politici hebben al aangegeven een bijdrage te leveren, maar de organisatie blijft op zoek naar geïnteresseerden die een gastcollege willen verzorgen. In de aanloop naar 17 januari zal het complete programma bekend worden gemaakt.

Op maandag 17 januari om 9.00 uur (tijd onder voorbehoud) zal de marathon starten in Utrecht. Daarna volgen op dinsdag 18 januari Groningen en woensdag 19 januari Amsterdam. Meer actuele informatie is te vinden op www.studiemarathon.nl. Het Studiemarathon Comité is een initiatief van bezorgde hbo en wo studenten uit Utrecht, Amsterdam en Groningen.