Studenten aan de KMA dreigen hun salaris in te moeten wisselen voor zakgeld. Dat stelden de PVV en de VVD voor dinsdag in de Tweede Kamer, zo meldt BredaVandaag.

Het voorstel, dat ook al in het regeerakkoord stond, krijgt steun van CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. In het regeerakkoord staat dat er een zakgeldregeling komt voor aspiranten bij de Koninklijke Marechaussee, die dan geen salaris of bijdrage in hun kosten voor levensonderhoud meer ontvangen.

De Kamer wil dat die regeling ook gaat gelden voor de cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en de adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Tot augustus 1999 kregen zij overigens ook alleen zakgeld.

Marcial Hernandez van de PVV verbaast zich er al langer over dat cadetten en adelborsten een volledig salaris krijgen terwijl Defensie ook kosten en inwoning betaalt. Hernandez zat zelf op de Koninklijke Militaire Academie van 1995 tot 1998.

"Zij hoeven geen salaris te krijgen omdat Defensie kosten en inwoning al betaalt", vindt de PVV'er.

Omroep Brabant meldt daarnaast dat de aspirant legerofficieren het ook al moeten stellen zonder gala-uniform. Ook daar is geen budget voor beschikbaar. Klik hier om de reportage te zien.