De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 31 jonge, veelbelovende onderzoekers een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Met Rubicon wil NWO pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans geven om onderzoekservaring op te doen in het buitenland.

De meeste jonge onderzoekers vertrekken naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Andere kandidaten gaan onderzoek doen in Frankrijk, België, Denemarken, Duitsland, Zwitserland en Australië. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun CV.

Acht buitenlandse onderzoekers gebruiken Rubicon om onderzoek te doen aan een Nederlandse instelling. NWO wil met Rubicon buitenlandse onderzoekers aantrekken voor een onderzoeksperiode in Nederland. Hiermee kan NWO de internationale mobiliteit van wetenschappelijk talent stimuleren.

In totaal dienden 161 onderzoekers een aanvraag in, 31 van hen ontvangen een Rubicon. Rubicon is voor jonge, veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers die nog aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan en van wie op grond van hun wetenschappelijke kwaliteiten kan worden verwacht dat ze een belangrijke plaats kunnen gaan innemen in de Nederlandse wetenschap.

Extra financiering uit Brussel
Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen 55.000 euro. Nederlanders die naar het buitenland gaan, krijgen een subsidie waarvan het bedrag afhankelijk is van de gekozen bestemming. Iedere ronde stelt NWO 1,7 miljoen euro beschikbaar voor Rubicon.

Voor de rondes in 2010 ontvangt NWO bovendien cofinanciering via het programma 'Marie Curie Cofund Action' van de Europese Unie.

Verandering in Rubicon
Uit de recente evaluatie van het programma Rubicon bleek onder andere dat er binnen de wetenschap behoefte is aan een programma als Rubicon. De toekomstige financiering van Rubicon is echter onzeker. In 2011 zijn er voldoende middelen voor twee toekenningsrondes. Het ministerie van OCW heeft vooralsnog geen ruimte vrij gemaakt voor continuering van het programma.

Omdat Rubicon een duidelijke meerwaarde biedt aan jonge onderzoekers heeft D66 in de Tweede Kamer een amendement ingediend voor de instandhouding van het programma. Op 16 december vindt de stemming plaats.

Rubicon
De naam van de subsidie komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak de rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon (www.nwo.nl/rubicon) geldt als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Hier vindt u een alfabetische lijst van gehonoreerde onderzoekers.