Vrijdag 10 december heeft RUG-collegevoorzitter Sibrand Poppema (foto) in de Chinese hoofdstad Beijing de overeenkomst voor de oprichting van een Confucius instituut in Groningen ondertekend. Poppema zette zijn handtekening namens de drie partners: de Hanzehogeschool Groningen, de Gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Aan Chinese zijde werd de overeenkomst getekend door Hanban, een aan het Chinese ministerie van Onderwijs geaffilieerde organisatie die de Chinese taal en cultuur wereldwijd wil bevorderen. De Communication University China is de Chinese partner voor het Groningen Confucius Instituut. Het instituut wordt gevestigd in de binnenstad van Groningen.

Groningen wordt naast Leiden de tweede Nederlandse stad met een dergelijk Chinees cultureel instituut. Wereldwijd bestaan al enige honderden Confucius instituten.

Het instituut moet de groeiende belangstelling voor China en de Chinese taal en cultuur in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland ondersteunen. Daarnaast heeft het tot taak de economische contacten tussen China en Noord-Nederland te bevorderen.

Voor dat doel zal het instituut zowel cursussen organiseren voor mensen die een culturele belangstelling hebben, als voor bedrijven die commerciële activiteiten willen ontplooien in China. Ook staan culturele uitwisselingen van schrijvers, musici en beeldende kunstenaars op het programma.

Met de ondertekening heeft Hanban een unieke beslissing genomen. Sinds begin 2010 is de start van nieuwe Confucius instituten bevroren. Het brede maatschappelijke draagvlak en de veelzijdigheid van de activiteiten die het Groningen Confucius Instituut zal ontplooien, heeft de doorslag gegeven om op dit besluit een uitzondering te maken.

De Chinese Ambassade in Den Haag is hierbij een grote steun geweest voor Groningen.