Normal_3924
De Teacher of the Year Award 2011 is toegekend aan Gert Peek, docent Bodemkunde aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. De jury van het Wagenings Universiteits Fonds (WUF) kende de winnaar 11 januari een bonus toe van 2500 euro, een oorkonde en een beeldje van Jan Praet. De winnaar werd aangewezen uit vijf genomineerde docenten.

De andere genomineerden waren Jan Willem van Groenigen (Bodemvruchtbaarheid), Ute Sass-Klaassen (Bosecologie), Paul Torfs (Hydrologie) en Renger Witkamp (Farmacologie en voeding). Ook zij krijgen deze bonus en een oorkonde.

Ing. G.J.W.C. Peek ontvangt de Teacher of the Year Award 2011 vanwege zijn aanstekelijke enthousiasme, grote toegankelijkheid voor studenten en de manier waarop hij gecompliceerde materie zo weet te vertalen dat het voor iedereen begrijpelijk is, aldus de jury die uit zeven studenten bestaat.

Gert Peek doceert reeds vanaf 1977. Hij stimuleert studenten om zich te ontwikkelen tot onafhankelijke denkers. Als docent Bodemkunde, met vakken als  Bodem en water en Geologie, bodem en landschappen van Nederland, is hij ook met studenten in de weekeinden actief als excursieleider waar hij aan de hand van bodemprofielen studenten de schoonheid van natuur en wetenschap toont.

Verkiezing
Aan de verkiezing van de Teacher of the Year namen zo'n 1200 studenten deel, met 27 procent van stemgerechtigden een recordopkomst. Zij konden begin november kiezen uit een voorselectie van 171 kandidaten, allen docent aan Wageningen University. De voorselectie had plaatsgevonden op basis van onder meer vakkenevaluaties en scores in de verkiezingen in eerdere studiejaren.

De Teacher of the Year Award is bedoeld om kwalitatief hoog onderwijs aan de universiteit te stimuleren. De winnende docenten kunnen het toegekende bedrag inzetten voor onderwijs- en didactische doelen. Het beeldje is een verkleinde bronzen replica van 'De Leermeester' van kunstenaar Jan Praet, waarvan het grote origineel voor het gebouw De Leeuwenborch staat. De teacher of the Year 2010 was André van Lammeren.