Paul Scheffer schreef een multidisciplinaire studie over de maatschappelijke gevolgen van immigratie in West-Europa en de Verenigde Staten. Nieuw in zijn benadering is onder meer dat hij de gemeenschappelijke kenmerken van de immigratiegeschiedenis in de westerse wereld benadrukt en dat hij het proces van integratie bekijkt vanuit zowel het gezichtspunt van de nieuwkomers als vanuit het gezichtspunt van de ingezetenen. Zo probeert hij de maatschappelijke dynamiek van de immigratie in een open samenleving te beschrijven en te begrijpen.

The Open Society and its Immigrants is de Engelse vertaling van Het land vanaankomst, zijn veelbesproken en in tal van landen gepubliceerde boek uit 2007. Deze Engelse versie is op verschillende punten uitgewerkt en geactualiseerd. Verder heeft Scheffer een verantwoording van zijn benadering toegevoegd. Deze Engelse versie zal in het voorjaar 2011 door de gerenommeerde Britse uitgeverij Polity (Cambrigde) onder de titel Immigrant Nations worden gepubliceerd in Engeland, Amerika, Canada en Australië.

Paul Scheffer (Nijmegen, 1954) studeerde filosofie en psychologie aan de Radboud Universiteit en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 2003 bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam en speelde een belangrijke rol in het debat over de immigratie en integratie. The Open Society and its Immigrants vormt de uitwerking en verwerking van dit debat.

Bron: Universiteit van Tilburg