Een verdere uitbreiding van de Europese Unie, een strenger toezicht op de begrotingen van lidstaten, en een resultaatgerichte aanpak van urgente problemen als internationale criminaliteit en klimaatverandering. Voor deze maatregelen zal voormalig minister van Buitenlandse Zaken dr. Ben Bot pleiten in de eerste Prof. Bronisław Geremek Lezing op 13 december aan de Universiteit Utrecht.

In de lezing, georganiseerd door de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Warschau, zal Bot spreken over de toekomst van de EU.

In de lezing pleit Ben Bot voor uitbreiding van de EU buiten de traditionele grenzen van Europa, en stelt hij dat de toetreding van Noord-Afrikaanse landen overwogen moet worden. Europa heeft volgens hem zo veel mogelijk omvang en massa nodig om tegenwicht te bieden aan de verplaatsing van het machtscentrum in de wereld naar het Oosten.

Financiële crisis
Om in Europa de financiële crisis te boven te komen vindt Bot het een goede zaak dat landen als Griekenland en Ierland financiële steun wordt geboden. Hij juicht vernieuwing en aanscherping van het Stabiliteitspact toe, omdat de begrotingen van de lidstaten zo strenger in de gaten worden gehouden.

Het idee van een Europese obligatie wijst hij af: zo'n schuldbekentenis zou ertoe kunnen leiden dat sommige lidstaten te gemakzuchtig worden in het op orde houden van hun financiën.

Bij het uitstippelen van de koers voor de toekomst moet de Europese Unie zich allereerst richten op urgente problemen, aldus Bot, zoals energievoorziening, internationale criminaliteit, immigratie, klimaatverandering en effectieve controle over het begrotingsbeleid.

Dr. Bernard Bot was minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten Balkenende II en III. Van 1989 tot 1992 was hij secretaris-generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, van 1992 tot 2003 was hij permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie in Brussel.

Bronisław Geremek Lezing
De Geremek Lezing is ingesteld ter ere van het politieke en academische werk van de voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken Bronisław Geremek. Het initiatief wordt ondersteund door het Nederlandse en het Poolse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De lezing zal jaarlijks plaatsvinden, afwisselend in Utrecht en in Warschau.

Professor Bronisław Geremek (1932-2008) was een belangrijke vertegenwoordiger van de Poolse vakbeweging Solidariteit. Later als bewindspersoon op Buitenlandse Zaken zat hij de onderhandelingen voor over de Europese Unie. Ook was Geremek de architect van de Poolse toetreding tot de NAVO.

In 2004 werd hij verkozen als lid van het Europese Parlement. Gedurende zijn leven gaf hij les aan verschillende universiteiten en publiceerde hij uitgebreid over de Europese geschiedenis. In 1986 ontving Geremek een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht.