Op maandag 6 december is in India het Maastricht Education and Research Centre Pvt. Ltd (MERC) officieel geopend met een feestelijke ceremonie en een wetenschappelijk mini-seminar. Het MERC is gevestigd in Bangalore en koppelt de Universiteit Maastricht (UM) aan studenten, studiekiezers, alumni, academici, kennisinstellingen en bedrijfsleven in India.

De officiële opening op 6 december stond in het teken van Translational Medicine, oftewel de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar de dagelijkse medische zorg. Tijdens deze feestelijke dag bleek dat het MERC duidelijk in een behoefte voorziet: er was veel interesse voor de lopende onderzoeksprojecten en er werd uitgebreid gesproken over samenwerking op concrete projecten.

De Universiteit Maastricht heeft India in 2007 aangemerkt als doelland voor lange termijn samenwerking en studentenwerving. De focus ligt daarbij op brain circulation: waar vroeger vooral sprake was van brain drain, ligt nu de nadruk op internationale mobiliteit van kennis en academici.

Deze strategie heeft geresulteerd in twee pijlers: het Maastricht University India Institute in Nederland als ontmoetingspunt en kennisnetwerk voor India experts, en het MERC in Bangalore, waar de nadruk ligt op samenwerking met bedrijven en instellingen in India. Het kantoor is tevens uitvalsbasis voor studentenwervingsactiviteiten en ontmoetingsplek voor studenten en alumni die in India verblijven.

Met ruim vijf miljoen inwoners is Bangalore de op drie na grootste stad in India, men voorspelt dat Bangalore binnen enkele jaren de grootste stad van India zal zijn. Voor de onafhankelijkheid was Bangalore een belangrijke industriestad; inmiddels is het een belangrijk centrum van de informatietechnologie in India en wordt het wel de Silicon Valley van India genoemd.