Het Britse parlement heeft donderdag met een kleine meerderheid ingestemd met een controversieel plan om het collegegeld te verdrievoudigen. Na de goedkeuring vielen protesterende studenten de auto van kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla aan. Niemand raakte gewond, zo melden diverse Britse media.

In totaal stemden 323 parlementariërs voor het plan en 302 parlementsleden tegen.

Buiten het parlementsgebouw protesteerden duizenden studenten tegen het voorstel om het collegegeld fors te verhogen. In sommige gevallen kan dat ertoe leiden dat het collegegeld oploopt tot 9.000 pond (bijna 11.000 euro).

Agenten gewapend met wapenstokken en schilden raakten slaags met de boze studenten. Toen het nieuws van de goedkeuring bekend werd, begonnen veel studenten te joelen.

Prins Charles
Woedende studenten vielen later donderdag in de Londense winkelstraat Regent Street een auto aan met daarin de Britse kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla. Studenten schopten tegen de wagen aan, waarna die vlug wegreed. Het kantoor van de prins wilde vooralsnog niet reageren op het incident.

Eerder donderdag gooiden actievoerders met biljartballen, verfbommen en vuurwerk. In totaal raakten dertien demonstranten en vier agenten gewond bij de schermutselingen. Ten minste zeven personen werden gearresteerd.

© Nationale Onderwijsgids