Ruim honderdduizend studenten laten vandaag aan de staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra, via een petitie weten dat de nieuwe plannen voor het hoger onderwijs absoluut niet door mogen gaan, zo meldt Campus TV.

Volgens die plannen zouden studenten 3.000 euro collegegeld per jaar moeten gaan betalen als ze hun diploma niet binnen de vastgestelde studieperiode halen. De ov-jaarkaart moet ook ingeleverd worden.

Opmerkelijk is dat ruim de helft van de studenten zijn of haar diploma niet op tijd haalt, waardoor er dus in theorie flink betaalt zou moeten worden.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vrezen voor meer diplomafraude. Zij denken dat de toekomstige plannen hogescholen en universiteiten prikkelen om studenten makkelijker hun diploma te verstrekken.

Via de website minimaalnominaal.nl zijn er binnen een maand al ruim honderdduizend handtekeningen verzameld. Meer dan 1100 studenten hebben ook een verhaal achter hun studievertraging. Het zijn de meest uiteenlopende redenen van bijvoorbeeld het hebben van een eigen bedrijf of het oplopen van een vervelende ziekte.

© Nationale Onderwijsgids