De Spaanse overheid heeft gisteren bekend gemaakt dat een team van studenten en onderzoekers van de TU Delft is geselecteerd om deel te nemen aan de Solar Decathlon, een wedstrijd waarbij universiteitsteams uit de hele wereld een duurzaam, esthetisch en economisch rendabel huis ontwerpen en bouwen.

Voorwaarde: het hele huis draait op zonne-energie. Het Delftse huis zal pas te zien zijn tijdens de finale in Madrid in 2012, maar een voorproefje wordt gegeven tijdens de Bouwbeurs van 7 tot 12 februari 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Het Delftse studententeam is een van de twintig teams die door het Spaanse Ministerie van Ontwikkeling zijn geselecteerd voor de Solar Decathlon 2012 en is het enige Nederlandse team dat meedoet aan de Solar Decathlon 2012.

Het uitgekozen ontwerp is geïnspireerd door de vele woonboten in de grachten van Nederlandse steden. Het ontwerp maakt gebruik van de 'slimme' eigenschappen van de woonboot.

Projectdirecteur, TU Delft hoogleraar Architectural Engineering, Patrick Teuffel: "We zijn er trots op dat we mogen meedoen aan de Solar Decathlon 2012, maar uiteraard doen we dat niet alleen. We worden geadviseerd en ondersteund door partner-kennisinstellingen, bedrijven en overheden."

De komende periode zal het team vooral besteden aan het werven van fondsen en materialen om het huis daadwerkelijk te kunnen bouwen. De Spaanse overheid doneert aan ieder team 100.000 Euro om te kunnen starten.