DEN HAAG (ANP) - Vertegenwoordigers van topinstituten maken zich grote zorgen over de bezuinigingen die minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft aangekondigd op innovatiebeleid.

Ze vrezen dat hierdoor volgend jaar 1500 van de ongeveer 3000 onderzoeksbanen bij Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen op het spel staan.

De vertegenwoordigers hebben hierover een brandbrief geschreven aan Verhagen. Ze hopen de kwestie daarmee nadrukkelijk op de agenda te zetten.

Innovatiebeleid
De Tweede Kamer gaat maandag en dinsdag met Verhagen in debat over de begroting van het ministerie. Hieronder valt ook het innovatiebeleid.

Volgens de ondertekenaars wil Verhagen structureel jaarlijks ruim 800 miljoen euro minder uitgeven aan innovatie, onder meer door subsidieregelingen te schrappen.

Chemie
Volgens de vertegenwoordigers van de belangengroepen op het gebied van chemie, voedsel en bloemen, high tech, water en 'maritiem' is het voor Nederland hierdoor ''onmogelijk de gemeenschappelijke kennisinfrastructuur voor topgebieden voort te zetten''.

Het Financieele Dagblad meldde maandag op basis van bronnen dat de aangekondigde bezuinigingen op subsidies ook betekenen dat bij Agentschap NL 40 procent van het personeel eruit zal moeten, ofwel 920 voltijdbanen.

Subsidieregelingen
De overheidsorganisatie Agentschap NL, voorheen actief onder de naam SenterNovem, voert subsidieregelingen uit voor diverse departementen.

In het eind september gepresenteerde regeerakkoord van CDA en VVD schreven deze partijen al op dat ze willen komen tot een ''inkrimping van het Agentschap NL''.