Prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht heeft op 20 november 2010 een eredoctoraat ontvangen van de vooraanstaande Zwitserse technische universiteit ETH Zurich.

Van Loosdrecht ontving dit eerbetoon vanwege zijn 'uitstekende prestaties op het gebied van de milieubiotechnologie en voor de talrijke omzettingen van wetenschappelijke kennis in praktische zuiveringstechnieken, in het bijzonder op het gebied van afvalwaterzuivering.'

Mark van Loosdrecht promoveerde aan de Landbouw Universiteit Wageningen en werd in 1999 aan de Technische Universiteit Delft tot hoogleraar benoemd. In die functie heeft hij aan de wieg gestaan van vele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van afvalwaterzuivering , waarbij energiebesparing en compactheid altijd centraal heeft gestaan.

De concepten en vindingen van Mark van Loosdrecht hebben geleid tot vele praktijksystemen, patenten en honderden wetenschappelijke publicaties. Naast zijn hoogleraarschap aan de TU Delft is Van Loosdrecht ook wetenschappelijk directeur bij KWR Watercycle Research Institute.

Hij heeft vele (internationale) prijzen op zijn naam staan, waaronder de Dow Energieprijs 2007 en de 2008 IWA Grand Award van de International Water Association. Sinds 2004 is Van Loosdrecht lid van de KNAW, en sinds 2007 van de Netherlands Academy of Technology and Innovation AcTI.