In Nederland worden gemiddeld 130 mensen per jaar vermoord. Het gaat in de meeste gevallen om moord in de relationele sfeer. De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat nabestaanden van slachtoffers van moord helpen bij de verwerking, zo meldt de Groninger Internet Courant.

De universiteit onderzoekt of nabestaanden beter en ook effectiever geholpen kunnen worden, zodat ze minder last hebben van bijvoorbeeld slapeloosheid en concentratieproblemen.

De RUG doet het onderzoek samen met Fonds Slachtofferhulp, zo is dinsdag bekendgemaakt. De eerste resultaten worden over ongeveer twee jaar verwacht.

'Hulpverleners zijn vaak huiverig om met nabestaanden van slachtoffers van moord om te gaan. Met ons onderzoek kunnen we mensen gericht opleiden om deze mensen te begeleiden', aldus projectleider Jos de Keijser.

De Keijser deed eerder onderzoek naar nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd. De Keijser benadrukt dat begeleiding alleen de klachten wat minder kan maken. 'Het leven van mensen die met moord te maken hebben, verandert sowieso drastisch. Daar helpt geen therapie tegen.'

De RuG gaat ook onderzoek doen naar wraakgevoelens van nabestaanden, omdat daar nog nauwelijks onderzoek naar is gedaan.

© Nationale Onderwijsgids