De 'Huisjesmelker van het jaar'-verkiezing is afgelopen maandag weer van start gegaan. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Rood, de jongerenafdeling van de SP, en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

In veel steden heerst nog steeds kamernood. Huisbazen profiteren hier vaak van door een veel te hoge huur voor een te kleine kamer vragen. Om dit te onderstrepen is de aftrap van de verkiezing opgeleukt met een tot studentenkamer omgebouwde kledingkast. Vanaf afgelopen maandag kunnen de studenten hun huisbaas nomineren. De slechtste huisbaas van Nederland krijgt een oneervolle prijs.

Sander Breur, voorzitter van de LSVb: "er zijn op dit moment 20.000 tot 30.000 kamers tekort. Huisjemelkers profiteren hiervan. Torenhoge huren en woningen met ernstige, soms gevaarlijke gebreken vormen helaas geen uitzondering. Studenten kunnen hier vaak weinig tegenin brengen, omdat ze wanhopig op zoek zijn naar woonruimte en voor hen tien andere huurders te krijgen zijn."

Leon Botter, voorzitter ROOD: "het is nu de zesde keer dat we deze verkiezing organiseren. We willen de misstanden als gevolg van de kamernood op de kaart zetten en zorgen dat ze aangepakt worden. De verkiezing is vaak succesvol. Zo is de in 2008 in Amsterdam gekozen huisjesmelker voor de rechter gedaagd. Maar we gaan door tot er een structurele oplossing voor dit probleem is: genoeg kamers en strenge regels voor kamerverhuur met streng toezicht. Het is nu tijd voor actie!"

Studenten kunnen hun huisbaas vanaf maandag nomineren op Huisjemelkervanhetjaar.nl. De prijs voor slechtste huisbaas van Nederland zal na de winter worden uitgereikt door ROOD en de LSVb.