AMSTERDAM (ANP) - Bijna zeshonderd sympathisanten hebben afgelopen week op internet een petitie ondertekend waarmee ze steun betuigen aan een oud-student van de Universiteit van Amsterdam (UvA), die een nieuw diploma wil wegens een geslachtsverandering.

Hij wil zijn voormalige vrouwennaam op zijn bul laten veranderen in zijn huidige mannennaam Justus, maar de universiteit weigert dit. Het universiteitsblad Folia heeft intussen duizenden posters verspreid onder studenten.

Fictief diploma
Op de poster staat een fictief diploma van bestuursvoorzitter Karel van der Toorn van de UvA afgebeeld, waarbij met twee pasfoto's gesuggereerd wordt dat Karel vroeger als Carla door het leven ging. 'Als UvA-baas Karel van der Toorn vroeger zelf een vrouw was geweest, had hij oud-student Justus misschien beter begrepen', staat erbij als tekst.

De acties zijn een initiatief van UvA Pride, het platform voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders die werkzaam zijn of studeren aan de Universiteit van Amsterdam. 'De actie is bedoeld om Justus te steunen en het bestuur van de UvA verder onder druk te zetten', staat op de website van UvA Pride.

Wettelijke voorschriften
De universiteit beroept zich op wettelijke voorschriften. De PvdA in de Tweede Kamer stelde hier al schriftelijke vragen over. Justus zelf is naar de Commissie Gelijke Behandeling gestapt. Die doet voor het einde van deze maand uitspraak.