Anton Verbeek van de Universiteit Twente heeft de Nederlandse Gasindustrie Prijs gewonnen met zijn masterscriptie. Hij onderzocht hoe je aardgas (methaan) om kunt zetten naar synthesegas door gebruik te maken van een gepulste compressiereactor.

Volgens de jury beschrijft Verbeeks scriptie belangwekkend experimenteel onderzoek aan de gepulste compressiereactor. Op 11 november krijgt Verbeek zijn oorkonde en een geldprijs van 6000 euro uitgereikt.

Volgens de jury beschrijft Verbeeks scriptie belangwekkend experimenteel onderzoek aan de gepulste compressiereactor. Het heeft hoopgevende resultaten voor een mogelijke inzet van deze technologie opgeleverd.

Tweede prijs
De tweede prijs is voor Peter Hulshof, eveneens van de UT. Met gebruikmaking van het door Hulshof beschreven algoritme is het mogelijk om 20% te besparen op de transportkilometers.

De jury beschouwt dit als een mooi voorbeeld van hoe de inzet van wetenschappelijke kennis kan leiden tot niet alleen een besparing van kosten, maar ook tot een verhoging van de duurzaamheid van het transportsysteem van gas.

De Nederlandse Gasindustrie Prijs wordt om het jaar toegekend. De prijs beoogt jonge studenten, die veel belovend zijn, te stimuleren als professional werkzaam te worden in de gasindustrie. In totaal zijn dit jaar zes prijzen ter beschikking gesteld door de KVGN, EnergieNed, Nederlandse Gasunie en GasTerra.