De scriptie over het functioneren van het Utrechtse Jongerenloket waar zoveel ophef over ontstond komt vandaag terug op de website van de Universiteit Utrecht. Dat zegt scriptiebegeleider Trudy Knijn.

Knijn doet haar mededeling in een artikel op de website van de Universiteitsbibliotheek.

"Het is bij ons standaard beleid dat scripties voor publicatie worden geanonimiseerd. In dit geval is dat ten onrechte niet gebeurd. Het is er gewoon doorheen geglipt en tot voor kort was dat niemand opgevallen. Zodra wij ervan hoorden, hebben we de scriptie van de site gehaald en de studente is nu bezig met het verwijderen van de namen. Morgen wordt hij teruggeplaatst."

De informatie over wie wanneer wat heeft gedaan of nagelaten in 'scriptiegate' wisselt sterk. De gemeente heeft het over een verzonden e-mail en de universiteit over een ontvangen telefoontje. Medewerkers van de universiteit geven aan dat de scriptie vorige week nog op de site stond.

Wethouder Rinda den Besten (foto) openbaarde de inhoud van de mail die de schrijfster van de scriptie op 31 augustus van een medewerker van de gemeente ontving. De scriptieschrijfster heeft daarop ook geantwoord. Utrecht wilde namen uit het verhaal en de studente stemde daarmee in.

Wethouder Rinda den Besten herkent zich goed in de analyse van de studente op het punt van de stagevergoedingen die werden uitgekeerd waardoor het loket een soort luilekkerland werd voor de verkeerde personen.

Zo vertelt Den Besten aan De Nieuwe Utrechter : "Op 29 juni is dit onderwerp in de gemeenteraad besproken en was ons voorstel om het beleid zo aan te passen dat die stagevergoedingen strenger werden geschrapt. De coalitie diende een amendement in om die verandering pas door te voeren na de evaluatie van het loket en die bespreking vindt op 18 november plaats."

18 november tijdens de raadscommissie over de evaluatie van het jongerenloket verder op de inhoud in te gaan. "Ik ben blij dat onze vragen zo snel door het college zijn beantwoord en dat de wethouder zegt niet moedwillig informatie te hebben achtergehouden."

© Nationale Onderwijsgids