Het college van bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) voelt zich ,,geschoffeerd'' door de aankondiging van de Universiteit Maastricht, dat er in die stad met ingang van volgend studiejaar een Science College opengaat voor bètastudenten die nog niet precies weten wat ze willen.

Volgens de Eindhovense universiteit schendt Maastricht afspraken die landelijk zijn gemaakt.

Peter van Dam van het college van bestuur van de TU/e reageert verbolgen: 'Vanuit de TU's en de bètafaculteiten is herhaaldelijk tegen deze plannen geageerd omdat ze leiden tot vorming van een nieuwe speler in de Nederlandse bètasector en daarmee tot een volstrekt ongewenste, landelijke versnippering van de studenteninstroom, de wetenschappelijke staf, de infrastructuur en de inzet van financiële middelen. Al jarenlang is het beleid van zowel de rijksoverheid als van de instellingen gericht op concentratie en bundeling van activiteiten in het bèta- en technologiedomein en van onderling afgestemde taakverdeling.'

Aan het Science College kunnen bachelorstudenten hun eigen natuurwetenschappelijke studieprogramma samenstellen en dat eventueel bijstellen als blijkt dat onderdelen niet bevallen.

De technische universiteiten (Eindhoven, Delft en Enschede) hebben al eerder per brief aan het ministerie van Onderwijs tegen de plannen geageerd, zo meldt Dagblad De Limburger. Ze vonden gehoor: het ministerie nam een negatief besluit over de opleiding.

Dit nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO), die de minister adviseert over de wenselijkheid van nieuwe opleidingen, al eerder dit jaar negatief adviseerde over het Science College. Daarmee leek overheidsfinanciering van de opleiding van de baan.

Volgens een woordvoerder van de TU/e koppelt de UM het Science College nu aan bestaande opleidingen, zodat via een U-bochtconstructie toch overheidsgeld kan worden losgepeuterd.

© Nationale Onderwijsgids / ANP