Naar aanleiding van een artikel in het Financieel Dagblad van afgelopen maandag heeft de vereniging van Nederlandse universiteiten (VNSU) een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

De krant opende met met het nieuws dat het  Fonds Economisch Structuurversterking opgeheven wordt. Het FES wordt ingezet voor duurzame grootschalige investeringen. Het is daarom één van de belangrijkste financieringsbronnen voor innovatie en onderzoek.

Opheffen van het FES staat haaks op de ambitie van de Kamer om Nederland in de top 5 van de kenniseconomieën te krijgen.

De ingreep in FES zou de sluiting betekenen van tientallen innovatie- en onderzoekscooperaties en dus het einde van duizenden banen voor jonge researchers in binnen en buitenland, met een evenredige vermindering van de Nederlandse aantrekkingskracht voor toptalent.

Het zou volgens de VSNU een groot goed zijn wanneer de regering bij de eerst de beste gelegeheid zou toezeggen het FESgat te compenseren om zo de Nederlandse concurrentiepositie te behouden.

Wil Nederland behoren bij de top vijf van kenniseconomieën in de wereld, dan vraagt dat om investeringen in kennis en innovatie, aldus de vereniging.