De Universiteit Leiden en het Beijing Institute of Technology gaan samenwerken in informaticaonderwijs en -onderzoek. Een van de eerste resultaten wordt een gezamenlijke vierjarige bacheloropleiding.

Op dinsdag 26 oktober ondertekekenden drs. Willem te Beest, vice-president van het College van Bestuur, en professor Shukang Yang, vice-president van het Beijing Institute of Technology, een Memorandum of Understanding.

De komende periode wordt specifiekere invulling gegeven aan de samenwerking. In het bijzonder werken de partners aan een vierjarige bacheloropleiding Informatica waarbij een student twee jaar in Beijing verblijft en twee jaar in Leiden.

De studenten die de opleiding afronden krijgen een diploma van zowel de Leidse universiteit als het Chinese instituut (double degree). Dit past in de plannen van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) om naast de Nederlandstalige bachelor Informatica ook een Engelstalige bachelor Computer Science te starten.

Naast de samenwerking op bachelorgebied zijn er ook plannen voor samenwerking op masterniveau met de drie Leidse masteropleidingen Computer Science, ICT in Business en Mediatechnologie, en met de graduate school voor promovendi.

Beide universiteiten stimuleren hun studenten om een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Aan de Universiteit Leiden studeert al een behoorlijk aantal Chinezen en steeds meer Nederlandse studenten vinden hun weg naar Beijing, waar ze een positieve indruk maken. "Ze zijn creatiever dan de Chinese studenten!", aldus Shukang Yang.