Samen met profdarters ontwikkelt TU Delft een 'minder gevoelige dartpijl'

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben mogelijk een dartpijl ontwikkeld die minder gevoelig is voor fouten van de darter. De pijl zou daardoor bijna 50 procent preciezer zijn dan een conventionele dartpijl, meldden de onderzoekers die speciaal hiervoor het bedrijf Rocket Darts hebben opgericht.

Om de baan van de pijl te analyseren, ontwikkelden de onderzoekers op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek een dartrobot die de pijl consistent werpt, waarbij de loslaatpositie, snelheid, vluchtbaan en positie op het bord worden gemeten. Door kleine foutjes in de worp te simuleren, kon de gevoeligheid van een dart worden bestudeerd.

Inzicht in persoonlijke manier van werpen 

De vijf Nederlandse darters van het TOTO Dart Kings-team hebben de pijlen dinsdag getest bij de TU Delft. Daarnaast kregen Michael Van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode ook inzicht in hun persoonlijke manier van werpen. Het onderzoek richtte zich op de armbeweging van de darters tijdens het gooien en de vluchtbaan van de pijl.

Nieuwe dartpijl 

De uitkomsten van de metingen worden gebruikt om de meetopstellingen, de dartrobot en de nieuwe dartpijl verder te ontwikkelen. De nieuwe pijlen voldoen aan alle minimale en maximale afmetingen en gewichten die in de regels van de dartsbond zijn opgenomen en kunnen worden gebruikt in officiële wedstrijden van de PDC, laat een woordvoerder van het team weten.

Door: ANP