Normal_euro-2021-08-26-20-11-08-utc-min__1_

De titel van hoogleraar zou in de toekomst veel minder makkelijk uitgedeeld moeten worden. Dat vindt Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, naar aanleiding van de uitkomsten van een FD-onderzoek naar het aantal hoogleraren dat extern gefinancierd wordt. Dit meldt BNR. 

Er is veel onduidelijkheid over wie welke leerstoelen betaalt. Het Financieel Dagblad zocht het uit en ontdekte dat een vijfde van de hoogleraren gekoppeld is aan zevenhonderd financiers, waarvan tweehonderd bedrijven. Volgens Boot zal het niet zo zijn dat de functie van hoogleraar te koop is, maar hij stelt wel dat er hoogleraren rondlopen die wellicht níet die titel zouden moeten dragen. Een advocaat die ook hoogleraar is, maar 90 procent van de tijd in een advocatenkantoor zit heeft geen tijd om onderzoek te doen.

Onafhankelijk

Uiteraard zijn er altijd hoogleraren nodig die zelfs maar een paar uur per week bij de universiteit zijn, omdat kennisinstellingen geld nodig hebben Wel denkt Boot dat het belangrijk is dat financiers onafhankelijk zijn. “Een universiteit gaat over haar eigen missie en personeelsbeleid, en daar moeten privaat geld en docenten aan de buitenkant in passen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky