Studenten gaan weer helemaal los op festivals en zijn corona vergeten

Ruim driekwart van de studenten gaat dit jaar naar een festival of overweegt te gaan. Ze hebben in twee jaar coronapandemie vooral het losgaan (26 procent) en samenzijn met mensen (26 procent) gemist. Dit blijkt uit de peiling die voor het tweede jaar op rij is gedaan door studentenplatform StudeerSnel.nl, in het buitenland bekend als StuDocu, onder 560 studenten. Bij het plannen van hun festivals blijken studenten totaal geen rekening meer te houden met corona: voor tachtig procent is het geen issue meer. Dat ze als gevolg van corona en inflatie meer moeten betalen voor hun ticket is voor meer dan de helft ook geen probleem. Dat meldt Counter Collective. 

Het overgrote deel van de studenten houdt helemaal geen rekening meer met corona bij het plannen van het festivalseizoen. Slechts eenvijfde is nog voorzichtig en gaat naar minder festivals, boekt last-minute of minder tickets omdat ze geen gedoe willen met refunds.

Festivalkaartjes 

Ruim zestig procent heeft één of meerdere tickets gekocht voor dit festivalseizoen. Ze willen vooral losgaan en samenzijn met andere mensen. Na twee jaar thuiszitten zijn tickets overduidelijk gewild, ziet ook kaartverkoopsysteem Eventix. William Kruidhof, brand,- marketing director: “Festivals verkopen over het algemeen goed. Veel bezoekers hebben kaartjes voor dit jaar doordat ze de afgelopen twee jaar na annulering van veel festivals kozen om hun tickets door te zetten naar de eerstvolgende editie. Hierdoor was 60 to 70 procent van de meeste festivals al uitverkocht voordat de kaartverkoop in 2022 startte. Dit zorgt er voor de vraag automatisch wat hoger komt te liggen. Bezoekers lijken sowieso de verloren tijd te willen inhalen.”

Het is vooral de line-up die bepaalt op welk festival dat gaat gebeuren (65 procent). Ruim de helft (53 procent) maakt het niet zoveel uit naar welk festival ze gaan, zolang ze maar met vrienden zijn. Daarna komen prijs en locatie in beeld (respectievelijk 49 en 45 procent).

Ergernissen op festivals 

De vieze wc’s en hun wachtrijen staan met stip bovenaan het lijstje van ergernissen op festivals. Ook de rij voor een hapje of een drankje kan ruim veertig procent missen als kiespijn. Vervelende mensen door te veel drank of drugs, gebruik van muntjes of het kwijtraken van vrienden worden door 30 tot 40 procent van de respondenten genoemd. Te weinig slaap, van het ene optreden naar het andere lopen en de kwaliteit van de douches of de tent opzetten bij een meerdaags festival deert de studenten een stuk minder.

Hygiënemaatregelen 

Waar 42 procent de studenten zich vorig jaar vlak voor de vermeende Summer of Love nog zorgen maakte om de hygiëne op festivals, vindt nu 32 procent algemene hygiënemaatregelen en goede ventilatie voldoende. Vorig jaar wilde 42 procent het vaccinatiepaspoort verplichten op festivals. Nu geeft slechts negen procent de voorkeur aan 1G of een QR-code check.

Prijzen 

Opvallend veel studenten zijn bereid meer te betalen voor hun festivalticket. De prijzen liggen over de hele linie wat hoger dan voor corona. Bijna de helft (48 procent) wil best tot 25 procent meer betalen. Dit zal vooral te maken hebben met het feit dat het eindelijk weer kan. Robin Sandifort, Marketing Manager van een Utrechtse evenementenorganisatie: “We hebben volgende week de eerste grote productie op de planning staan en zijn blij dat er weer volop genoten kan worden op festivals. Dat bezoekers bereid zijn iets meer te betalen is goed nieuws voor alle festivalorganisatoren die door de inflatie de kosten voor materiaal en personeel zien toenemen.” Maar niet iedereen is bereid om dieper in de buidel te tasten voor een festivalticket: 47 procent wil niets meer betalen dan voorheen. In 2021 was een groter deel van de respondenten bereid meer te betalen; slechts 36 procent wilde niet meer betalen.

Bijna tweevijfde van de studenten geeft aan na een feestweekend op maandag en soms meerdere dagen nog bij te moeten komen. Doordat veel festivals overdag plaatsvinden en om 23.00 uur zijn afgelopen, zit ruim zestig procent maandag fris en fruitig in de collegebanken (of achter het scherm).

Door: Nationale Onderwijsgids