Universiteiten Eindhoven, Wageningen en Utrecht vormen nieuwe kennisalliantie

Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Utrecht en UMC Utrecht intensiveren de samenwerking en vormen een nieuwe kennisalliantie. Ze investeren de komende acht jaar honderd miljoen euro in gezamenlijke onderzoek- en onderwijsprojecten. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven was gisteren aanwezig bij de officiële lancering van de alliantie. Dit meldt Universiteit Utrecht.

De kennisinstellingen gaan samenwerken onder het motto ‘Challenging future generations’, waarbij de focus ligt op de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, energie, voedsel en duurzaamheid.
 

Nieuwe onderwijsvormen

Voor studenten wordt het heel overzichtelijk en gemakkelijk om vakken te volgen bij een partnerinstelling. Vanaf mei 2021 kunnen studenten zich via een nieuw ontwikkeld platform inschrijven. Daarnaast wordt ingezet op nieuwe onderwijsvormen, zoals bijvoorbeeld interdisciplinaire projectgroepen, waarbij door studenten van verschillende instellingen gewerkt wordt aan concrete vraagstukken (het zogeheten ‘challenge based learning’). Studenten kunnen dan bijvoorbeeld advies uitbrengen aan het ministerie van Defensie over een nieuw concept voor de voedselvoorziening van militairen tijdens missies en operaties.
 
Door: Nationale Onderwijsgids