Flexibeler lerarenopleiding zet zij-instromers en hun ervaring centraal

Lerarenopleidingen in het hbo en het wo gaan meer kennis delen over het lesgeven aan volwassenen zodat zij-instromers onderwijs krijgen dat voor hen werkt. Zij-instromers krijgen zo een opleiding die rekening houdt met hun ervaring en die vrijstellingen geeft waar dat kan. Dit beoogt het nieuwe samenwerkingsakkoord tussen de Vereniging Hogescholen, de VSNU en minister Van Engelshoven. Dit meldt Rijksoverheid.

Zoals bekend is er een lerarentekort dat de komende jaren nog dreigt op te lopen. Gelukkig is de belangstelling voor de lerarenopleidingen flink toegenomen. De flexibiliseringsagenda maakt het mogelijk de opleidingen aantrekkelijker te maken en te houden. Het duurt echter nog een paar jaar voordat de eerstejaars van nu zelfstandig voor de klas staan. Gelukkig zijn er ook steeds meer volwassenen met werkervaring geïnteresseerd in een overstap naar een functie in het onderwijs. Deze groep moet uitgedaagd en begeleid worden. Flexibele opleidingen die beter aansluiten bij de zij-instromers is nodig om deze groep vast te houden.
 

Maatwerk

Wil je leraar worden dan moet je goed ondersteund worden om een gepersonaliseerd opleidingstraject te kunnen volgen. Zo wordt er extra aandacht besteed aan de ervaring van de zij-instromer, wat kunnen hij of zij al en waarvoor kunnen vrijstellingen gegeven worden. Het is van belang om vanaf de oriëntatie en intake tot bij het daadwerkelijk starten op scholen de juiste begeleiding te bieden. Dat vergt extra inspanning van de opleidingen, maar ook van de scholen. Deze begeleiding moet leiden tot minder uitval van studenten en met name zij-instromers. Naast de begeleiding wordt er ook gekeken naar het aantrekken van nieuwe doelgroepen, bijvoorbeeld zij-instromers met een academische vooropleiding die in het primair onderwijs willen gaan werken.
 

Brede samenwerking

Hogescholen en universiteiten gaan door dit nieuwe akkoord meer samenwerken en de ervaringen die verschillende opleidingen al hebben op het gebied van flexibel opleiden worden actief gedeeld. Opleidingen gaan samen aan de slag om lerarenopleiders te professionaliseren in zaken als didactiek en begeleiding voor volwassenen. De lerarenopleidingen willen daarnaast een aantrekkelijk aanbod neerzetten om leraren te blijven professionaliseren en begeleiden, niet alleen tijdens de opleiding maar ook als zij al aan het werk zijn. Ook wordt er meer samengewerkt met het primair- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs zodat de kennis in de opleiding ook past bij de praktijk waar leraren mee te maken krijgen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids