Duurzame Dinsdag: op deze manier dragen scholen bij aan een duurzame wereld

Vandaag is het Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven aandacht in de politiek in Den Haag. Het kabinet neemt vandaag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst waar diverse duurzame ideeën in zijn verzameld. Bovendien worden er namens de partners van Duurzame Dinsdag prijzen uitgereikt, onder meer op het gebied van klimaat, groen, energie en sociale duurzaamheid. Ook voor scholen is duurzaamheid een belangrijk thema. De redactie van de Nationale Onderwijsgids verzamelde enkele duurzame initiatieven uit het onderwijs. 

Groene schoolpleinen

Voor de zomervakantie promoveerde Janke van Dijk aan de VU Amsterdam op haar onderzoek naar de vergroening van schoolpleinen. Op een groen schoolplein worden kinderen uitgedaagd te spelen met natuurlijke elementen, doordat er met planten, bloemen en bosjes een speelomgeving is gecreëerd. Hier kan een kind dus echt in de natuur spelen. Jarenlang volde zij honderden kinderen uit groep 4,5 en 6 op negen verschillende scholen. Uit haar onderzoek komt naar voren dat  kinderen zich beter kunnen concentreren na een pauze op een groen schoolplein. Daarnaast ontdekte ze dat vergroening van een schoolplein bij meisjes iets meer beweeggedrag stimuleert. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat er meer gevarieerd speelgedrag is op een groen schoolplein. Kinderen gaan dan bijvoorbeeld meer op onderzoek uit of gaan iets bouwen of creëren. Meer over haar onderzoek is hier te lezen.
 

Zonnepanelen op schooldaken

Een ander duurzaam initiatief op het gebied van onderwijs is het aanleggen van zonnepanelen op schooldaken. Provincie Flevoland heeft bijvoorbeeld een potentieel van 199 schoolgebouwen waar zonnepanelen op kunnen. Deze scholen spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Om schooldaken niet onbenut te laten en energiebesparing te realiseren helpt Schooldakrevolutie samen met het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) de provincie om scholen te verduurzamen. Vanaf september 2020 begint de Schooldakrevolutie in Flevoland. 
 

Energieneutraal 

Ook in Utrecht staat duurzaamheid op het programma. De provincie wil in 2040 een energieneutrale provincie zijn. Basis- en middelbare scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het versnellen van die energietransitie. De provincie moedigt scholen aan om (verder) te verduurzamen en biedt de helpende hand. Ze doet dat vanuit het programma ‘Duurzame Scholen Utrecht’. Namens de provincie benaderen energie-experts schoolbesturen om hen te adviseren over het nemen van energiebesparende maatregelen. Daarnaast bekijken ze welke mogelijkheden er zijn voor het opwekken van zonne-energie. Ook zullen de experts desgewenst de vervolgstappen begeleiden.
 

Denktank-Y

Jongerenorganisaties houden zich ook bezig met duurzaamheid. Door de coronacrisis vertraagt de energietransitie terwijl voor 74 procent van de jongeren klimaatverandering nog steeds de grootste zorg is. Denktank-Y pleit daarom voor een economiebrede CO2-heffing. Vanmiddag gaat Denktank-Y in het Catshuis in gesprek met premier Rutte over de gevolgen van het coronavirus voor het klimaatbeleid en de kansen van jongeren op de woningmarkt.
 

Duurzame Dinsdag

Meer over Duurzame Dinsdag is hier te lezen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: PO-Raad, Duurzame Dinsdag