Amsterdam opent samen met de VU en UvA het Civic AI Lab

In het nieuwe Civic Al Lab buigen onderzoekers zich over kunstmatige intelligentie. Vooral gaan ze kijken hoe kunstmatige intelligentie 'zo eerlijk mogelijk' kan worden toegepast. Want kunstmatige intelligentie is niet altijd eerlijk. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Kunstmatige intelligentie of artificiële intelligentie (AI) is een verzamelnaam voor technologische toepassing. Computers voeren dan taken uit, waarbij normaal gesproken menselijke intelligentie nodig is.  Apparaten zelf zijn zich niet bewust van de taken die ze uitvoeren, ze volgen algoritmes en herkennen patronen.
 

Voordelen kunstmatige intelligentie

Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen mensen in korte tijd allerlei patronen ontdekken. Dat geeft snel inzicht in allerlei vraagstukken. Bedrijven gebruiken deze technologie bijvoorbeeld om goederen op de juiste plek te zetten, om sollicitanten te selecteren en om gezondheidsdata te analyseren.
 

Nadelen kunstmatige intelligentie

Er zijn dus veel voordelen aan kunstmatige intelligentie. Maar helaas zijn er ook nadelen. De uitkomsten pakken namelijk niet altijd eerlijk uit. Beeldherkenningssystemen worden bijvoorbeeld getraind met foto’s van mensen met een lichte huidskleur, en die systemen herkennen daardoor mensen met een donkere huidskleur minder goed. Of: er zijn rekenmodellen van verzekeraars waarin postcodes worden aangemerkt als risicovol qua inbraak. Deze modellen kunnen misschien zomaar zorgen voor een hogere premie voor de inwoners van deze wijken. Dit vergroot ongelijkheid.
 

Vijf onderzoekers aan de slag

Met het Civic AI Lab onderzoekt Amsterdam de voor- en nadelen van kunstmatige intelligentie. In het lab gaan vijf onderzoekers aan de slag met Artificial Intelligence (AI, of kunstmatige intelligentie) op het gebied van onderwijs, welzijn, omgeving, mobiliteit en gezondheid. Het lab dient ook als een informatiepunt voor bewoners en ondernemers met vragen over nieuwe technologieën en het ethisch en inclusief gebruik ervan.
 

Samen met de VU en de UVA

Amsterdam opent het Civic Al Lab samen met de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het lab maakt deel uit van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) op het Science Park. De vijf onderzoekers zullen in de toekomst promoveren op hun onderzoek.
 
Door: Nationale Onderwijsgids