Flexwerkers, waaronder studenten, krijgen mogelijk tijdelijk 600 euro per maand

Het kabinet wil flexwerkers die zijn getroffen door de coronacrisis drie maanden een uitkering van 600 euro geven. Het UWV moet de maatregel uitvoeren, tenminste als de uitkeringsinstantie daartoe in staat is. Ook studenten kunnen in aanmerking komen voor de regeling. Dit meldt ANP.

Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van de NOS. Er zijn meerdere opties bekeken om flexwerkers tegemoet te komen, maar dit was de enige maatregel die uitvoerbaar is. De Tweede Kamer moet zich er ook nog over uitspreken. Er is gekozen is voor een vast bedrag omdat de regeling daardoor uitvoerbaar wordt, aldus ingewijden. En het zal niet aan iedereen recht doen, is te horen. "Het verdient geen schoonheidsprijs."
 

Niet eenduidig

De groep flexwerkers is niet eenduidig en lastig te definiëren. Een deel van de flexwerkers kan gewoon een WW-uitkering krijgen, maar er valt ook een groep tussen wal en schip. Naar verluidt gaat het om tienduizenden mensen.
 

Studenten met bijbaan

Hierbij gaat het bijvoorbeeld om studenten die een bijbaan hadden om hun huur van te kunnen betalen, maar niet langer nodig zijn. Zij kunnen nergens terecht voor een uitkering. Tegelijkertijd moeten de verloren inkomsten wel substantieel zijn: wie vier uur in de week in de horeca werkte komt niet in aanmerking.
 
De uitkering voor flexwerkers komt er onder meer op verzoek van de PvdA. Die is blij met het plan, maar niet tevreden. "600 euro is onvoldoende. Flexwerkers vangen altijd de hardste klappen op, en moeten minstens hetzelfde bedrag als zelfstandigen krijgen", aldus Kamerlid Gijs van Dijk.
 
Door: Nationale Onderwijsgids