Videodagboek brengt levensverhaal Anne Frank bij jongeren wereldwijd onder de aandacht

De Anne Frank Stichting en Every Media lanceren het Anne Frank videodagboek, een nieuwe manier om het levensverhaal van Anne Frank bij jongeren wereldwijd onder de aandacht te brengen. Het videodagboek bestaat uit vijftien afleveringen. Dit meldt de Anne Frank Stichting. 

Op zoek naar een nieuwe manier om Anne Franks levensverhaal aan jongeren te vertellen, ontwikkelde Every Media in samenwerking met de Anne Frank Stichting het Anne Frank videodagboek: een online videoserie op YouTube die gebaseerd is op het dagboek van Anne Frank. In de 13-jarige Luna Cruz Perez vonden zij het meisje dat Anne Frank hartveroverend vertolkt en Annes dagboekbrieven in haar eigen woorden naar dagboekvideo’s vertaalt.
 

Anne filmt zichzelf

In het Anne Frank videodagboek volg je Anne Frank vanaf 29 maart 1944. Ze is 14 jaar en zit dan al ruim anderhalf jaar ondergedoken, samen met haar ouders Otto en Edith, zus Margot, Auguste en Hermann van Pels, hun zoon Peter en Fritz Pfeffer. Anne filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis, kijkt terug op de tijd voor de onderduik, vertelt over de oorlog en deelt haar diepste gedachten en gevoelens. Het videodagboek eindigt op 4 augustus 1944, de dag van de arrestatie van Anne en de zeven andere onderduikers en twee van hun niet-Joodse helpers.
 
Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting: ‘Het Anne Frank videodagboek is één op één, persoonlijk en indringend. Anders dan films over Anne Frank, vaak gespeeld door oudere actrices en met perspectief van buitenaf, nodigt de jonge Luna met haar camera uit om op een directe manier verbinding te maken met het meisje Anne. Ik hoop dat veel jongeren door het videodagboek geraakt worden en dat zij leren over Anne Franks levensverhaal en nadenken over antisemitisme en discriminatie vandaag de dag."
 

Vijf talen

Het Anne Frank videodagboek bestaat uit vijftien afleveringen en is in ruim 60 landen te zien. Zoals in de video ‘van dagboek naar camera’ wordt toegelicht zijn alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie gebaseerd op een aantal dagboekbrieven die Anne Frank geschreven heeft tussen maart en augustus 1944. 
 

Verdieping en educatie

Bij de afleveringen zijn zeven educatieve video’s gemaakt, die duidelijk maken dat het om een waargebeurd verhaal gaat en ingaan op thema’s zoals discriminatie, zondebok, keuzes maken en vrijheid. Docenten kunnen het Anne Frank videodagboek in de klas inzetten, met de educatieve video’s en met bijbehorend lesmateriaal.
 
Vandaag om 16.00 uur CET start het videodagboek op youtube.com/annefrank.
 
Door: Nationale Onderwijsgids