Normal_kraan_kraanwater

Op woensdag 10 april is in Hanoi, Vietnam het door Nuffic’s Orange Knowledge Programme gefinancierde samenwerkingsproject ‘Çlimate Proof Vietnam’ gelanceerd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) en haar Vietnamese collega viceminister Vo Tuan Nhan lieten gezamenlijk een onderwaterdrone te water, die door de Delftse startup Indymo  is ontworpen voor het testen van waterkwaliteit. Het was de symbolische aftrap voor het onderwijsversterkingsproject dat de komende 3 jaar Vietnamese professionals gaat opleiden in waterbeheer. Dit meldt Nuffic.

In Vietnam, één van de 18 landen waar het programma institutionele samenwerkingsprojecten financiert, gaat TU Delft samen met de Universiteit Twente, Hanoi University of Natural Resources and the Environment en Thuy Loi University gezamenlijk een aantrekkelijk curriculum ontwikkelen voor de twee Vietnamese universiteiten. 
 
‘Climate Proof Vietnam’ maakt onderdeel uit van het Orange Knowledge Programme. Bij het project zijn verder Nederlandse en Vietnamese publieke en private partners betrokken, zoals Deltares, Royal Haskoning DHV, VINWater, Rijkswaterstaat, World Water Net, Universiteit Utrecht en CDR International. Het Orange Knowledge Programma maakt internationale samenwerking tussen onderwijs- en kennisinstellingen mogelijk voor het versterken van de capaciteit van onderwijssystemen in 53 lage- en middeninkomenslanden. Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en sluit aan op het beleid ‘Investeren in perspectief’ van Minister Sigrid Kaag op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.
  

Nieuwe generatie ingenieurs

Vietnam ziet niet alleen het aantal studenten dat kiest voor een studie op het gebied van water dalen, maar ook hun niveau. ‘Climate Proof Vietnam’ is er daarom op gericht om een aantrekkelijk curriculum op te zetten aan twee universiteiten zodat ze meer goede studenten aantrekken die beter aansluiten bij de wensen van de arbeidsmarkt. Met als doel om een nieuwe generatie ingenieurs op te leiden die goed zijn toegerust om hun land beter te beschermen tegen het water.
 

Kennis en expertise

“Vietnam is een geweldig land met twee prachtige delta’s: de Rode Rivierdelta en de Mekongdelta”, zegt projectdirecteur Marjan Kreijns van de TU Delft. “Maar deze delta’s zorgen ook voor grote uitdagingen, vooral in het licht van klimaatverandering. Deze uitdagingen kunnen niet worden aangepakt zonder de juiste mensen. De TU Delft heeft veel kennis en expertise in huis op het gebied van watermanagement die we graag delen met onze Vietnamese collega’s.” 
 
Door: Nationale Onderwijsgids