Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Elf projecten van excellente onderzoeksgroepen zijn gehonoreerd voor een TOP-subsidie. Hiermee kunnen zij onderzoekslijnen vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aangaan. Zij krijgen maximaal 675.000 euro voor onderzoek dat minimaal 4 en maximaal 5 jaar duurt. Dit meldt ZonMw.

Het oogmerk van de TOP-subsidie is ruimte te creëren voor innovatieve wetenschap van excellente kwaliteit. ZonMw ziet deze open stimulans van de wetenschap als dé innovatiemotor voor de langere termijn.
In deze laatste ronde van TOP zijn de volgende projecten toegekend:
 
 • GABAergic inhibition in tinnitus: linking human and animal studies: onderzoek naar tinnitus (oorsuizen) en verhoogde prikkelbaarheid van zenuwcellen in het centrale auditieve systeem. 
 • Identifying the molecular mechanisms triggered by vaginal and gut microbiota that enhance HIV-1 susceptibility: onderzoek naar het verschil in gevoeligheid voor het Hiv-virus tussen verschillende mensen en de rol die bacteriën daarbij spelen. 
 • Ganglioside-containing liposomes as a strategy for cancer vaccination: onderzoek naar een optimale vaccinatiestrategie om het afweersysteem van kankerpatiënten te activeren. 
 • Interneuron networks in Alzheimer's disease: diagnostic and therapeutic implications: onderzoek om vroege afwijkingen in hersenactiviteitspatronen te vinden die duiden op een preklinisch stadium van de ziekte van Alzheimer.
 • Breaking the silence – Dissecting the transcriptional and epigenetic regulatory network that underlies Plasmodium hypnozoite dormancy: onderzoek naar de slapende leverstadia van Malariaparasieten. 
 • Next Generation Phenotyping: The next move in movement disorders: onderzoek met nieuwe technologieën en Artificial Intelligence naar patiënten met onwillekeurige bewegingen (trillen en schokken). 
 • Epigenetic control of cytotoxic T cells to modulate immune responses: onderzoek naar moleculen en chemische stoffen die de activiteit van genen in de kern van cellen ‘epigenetisch’ kunnen bijsturen.  
 • A dangerous liaison: BRAF and RNF43 mutational cooperation in therapy-resistant colorectal cancer: onderzoek naar het mechanisme dat het agressieve gedrag van tumoren bij darmkanker veroorzaakt. 
 • SUMO Wrestling with the Ubiquitin-Proteasome System: onderzoek naar de samenwerking van de eiwitten ubiquitine en SUMO om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan en verloop van neurodegeneratieve ziekten en kanker.
 • Tissue-engineering approach to reduce the risk on recurrent prolapse: onderzoek naar verbetering van wondgenezing na een operatie om bekkenbodemverzakking bij vrouwen te verhelpen. 
 • Targeted glucocorticoid treatment for HPA-axis dysfunction in post-traumatic stress disorder: toward personalized treatment: onderzoek naar de rol van het hormoon cortisol bij exposuretherapie van patiënten met post traumatisch stresssyndroom (PTSS). 
 
Dit was de laatste ronde van TOP. Januari 2019 is de eerste oproep voor ZonMw Open Competitie gepubliceerd. Dit nieuwe financieringsinstrument vervangt de TOP-subsidies en Investeringen Middelgroot, in lijn met de door NWO breed ingezette harmonisatie en vereenvoudiging van financieringsinstrumenten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids