Normal_college__studenten__studeren__collegezaal

TU/e-voorzitter Jan Mengelers maakt zich grote zorgen over het groeiende aantal studenten aan de Eindhovense universiteit. De op handen zijnde wetswijziging waardoor het instellen van studentenstops moeilijker wordt vormt een gevaar voor de kwaliteit van het onderwijs, waarschuwt hij in zijn nieuwjaarstoespraak. Dit melden Eindhovens Dagblad en NOS.

In zijn nieuwjaarstoespraak haalde uit naar de politiek en zei zich op te maken voor een ‘turbulent jaar’ voor universiteiten. “Binnen een jaar wordt ons middel om te kunnen remmen op instroom van studenten uit handen geslagen door een wetswijziging. De laatste aanmeldingscijfers zijn momenteel verontrustend hoog”, aldus Mengelers. 
 
Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil het instellen van studentenstops voor bepaalde studies ontmoedigen omdat ze "te vaak" ziet dat bepaalde groepen studenten minder kansen hebben dan anderen. Volgens Bart Pierik van de Vereniging van Universiteiten gaan er dan twee dingen verkeerd. Ten eerste hebben universiteiten een groot probleem wanneer het aantal studenten onverhoopt verdubbelt: ze moeten extra docenten aantrekken en meer collegezalen beschikbaar hebben. Ten tweede gaat een grote hoeveelheid studenten juist ten koste van de onderwijskwaliteit.
 
De Vereniging van Universiteiten wil daarom met het onderwijsministerie in gesprek. Ook wil de VSNU een bijdrage leveren aan het Kamerdebat hierover dat ergens in het voorjaar zal plaatsvinden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids