Normal_people-2562626__340

Net afgestudeerden van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) maken een uitstekende start op de arbeidsmarkt. Ze vinden snel een baan, vaak op niveau en meestal in een functie die verwant is aan hun studie. EUR-alumni zijn verder erg tevreden over de opleiding die ze hebben gevolgd. 1 op de 2 geeft aan graag betrokken te blijven bij hun alma mater. Dat blijkt uit de meest recente Nationale Alumni Enquête (NAE), een landelijke enquête onder alle recent afgestudeerde masterstudenten aan Nederlandse universiteiten. Dit meldt de Erasmus Universiteit.

Uit de NAE komt naar voren dat net afgestudeerden van de Erasmus Universiteit een goede start maken op de arbeidsmarkt:

  • maar liefst 96 procent vindt binnen anderhalf jaar na afstuderen een betaalde baan van meer dan 12 uur in de week. Het kostte afgestudeerden gemiddeld slechts twee maanden (2,2 versus landelijk 2,7) voordat zij aan hun eerste baan begonnen. Bijna de helft (49 procent) vond zelfs meteen na afstuderen een baan, tegen 41 procent landelijk;
  • 70 procent van de afgestudeerden met een betaalde baan komt terecht in een functie die verwant is aan de opleidingsrichting van de gevolgde studie;
  • 56 procent van de afgestudeerden met een betaalde baan heeft een functie in zowel de eigen opleidingsrichting als ook op academisch niveau
  • EURalumni verdienen gemiddeld meer dan wo-afgestudeerden landelijk 

Aan de net afgestudeerden van de Erasmus Universiteit werd in de NAE tevens gevraagd naar hun mening over de opleiding die ze net hadden afgerond. De meerderheid van de afgestudeerden blijkt (zeer) tevreden over hun opleiding. 87 procent is (zeer) tevreden over de masteropleiding in het algemeen.

61 procent van de afgestudeerden vindt dat de opleiding in (zeer) sterke mate een goede basis biedt om te starten op de arbeidsmarkt (landelijk: 52 procent). Verder zegt maar liefst 81 procent van de EUR-alumni de gevolgde opleiding (zeker) aan te raden aan anderen.

Er is bovendien gevraagd naar de competenties die afgestudeerden hebben opgedaan op de universiteit. EUR-alumni scoren het hoogst op de competenties ‘in staat zelfstandig nieuwe kennis vergaren’ en ‘in staat met complexe materie om te gaan’.

De Nationale Alumni Enquête (voorheen: WO Monitor) is een landelijke enquête onder alle recent afgestudeerde master- en doctoraalstudenten aan de (bekostigde) Nederlandse universiteiten. De Erasmus Universiteit Rotterdam doet jaarlijks mee aan de NAE.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids