Logo_nwo_logo

Dr. Marie-Eve Aubin-Tam en dr. Monique van der Veen ontvangen tijdens het chemiecongres CHAINS op 4 december de Athenaprijs 2018 van NWO. De prijs beloont excellente vrouwelijke chemici die een rolmodel vormen voor andere onderzoekers. Aubin-Tam en Van der Veen zetten zich allebei in voor verbetering van het tenure track beleid in Nederland. Hiermee onderscheiden zij zich niet alleen op wetenschappelijk niveau maar ook op maatschappelijk niveau. Dit meldt NWO.

Dit jaar zijn er voor het eerst twee winnaressen. De jury is onder de indruk van zowel dr. Monique van der Veen als dr. Marie-Eve Aubin-Tam vanwege hun wetenschappelijke track-record en vanwege hun actieve inzet voor de verandering van het tenure track beleid aan de TU Delft en andere Nederlandse universiteiten. Van der Veen en Aubin-Tam zetten zich met de ‘Dutch Tenure Track Reform’ groep in voor onderzoekers met kinderen. Ze hebben veel inzet getoond om de VSNU, het ministerie van onderwijs en onderzoekers (m/v) aan de andere Nederlandse universiteiten hierbij te betrekken. Mede dankzij hun inspanningen heeft de TU Delft haar beleid gewijzigd zodat zowel moeders als vaders hun tenure track periode kunnen verlengen met respectievelijk een jaar of zes maanden per kind.
 
De Athenaprijs: vrouwelijke onderzoekers in de spotlight
NWO streeft met haar diversiteitsbeleid naar een inclusieve cultuur, waarin geen plaats is voor bewuste of onbewuste barrières vanwege culturele, etnische of religieuze achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, gezondheid of leeftijd. Met de jaarlijkse Athenaprijs vestigt NWO de aandacht op excellente vrouwelijke chemici, die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek verrichten. Naast wetenschappelijke excellentie is hun maatschappelijke bijdrage, en/of onderwijs- of bestuursactiviteiten een belangrijk criterium voor het ontvangen van de prijs. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwelijke rolmodellen andere vrouwen helpen hun wetenschappelijke carrière door te zetten. De Athenaprijs brengt deze rolmodellen voor het voetlicht en is hiermee een stimuleringsprijs. De Athenaprijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, een beeldje en persoonlijk mediapakket.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids